Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten
inloggen online leeromgeving
Home > Certificaat Italiaans

Certificaat Italiaans

De certificaten Italiaans voor anderstaligen duiden de mate van beheersing van het Italiaans als vreemde taal aan.
U kunt in Amsterdam deelnemen aan een CILS-examen van de Universiteit voor Buitenlanders van Siena of aan een CELI-examen van de Universiteit voor Buitenlanders van Perugia.
U heeft geen specifieke diploma's nodig om een examen te mogen afleggen.
De examens vinden doorgaans plaats in mei/juni en in december.

ItalRosa kan u voorbereiden op de examens. Meerdere studenten van ItalRosa hebben al een examen afgelegd en zijn met prachtige resultaten geslaagd.

Stuurt u gerust een e-mail voor meer informatie omtrent dit onderwerp.

Jeanet:
“Waar heb je dat voor nodig?” was de meest gestelde vraag als ik vertelde dat ik (weer) aan het leren was voor een examen Italiaans. Wat kon ik daarop antwoorden? Aan de ene kant had ik een diploma inderdaad niet nodig, niet voor studie, werk of familie, maar aan de andere kant juist wel: om mezelf te motiveren heb ik graag een doel om naar te streven!
Dus vol goede moed begon ik aan mijn eerste CILS-examen, nu 4 jaar geleden, op A2-niveau, gewoon om te kijken hoe ver ik nu eigenlijk was met dat Italiaans. De dag zelf viel me tegen: hoewel ik van tevoren geoefend had met oude examens, was het erg vermoeiend om al de onderdelen achter elkaar af te werken. Opeens ging ik twijfelen aan de schrijfwijze van de meest eenvoudige woordjes, maar achteraf was ik met vlag en wimpel geslaagd! Dat smaakte naar meer…
Na een paar maanden flink oefenen met Rosanna deed ik, samen met medestudent Annemieke, B1-examen. Het examen was net zo pittig als de vorige keer, maar gelukkig wist ik wat ik kon verwachten en dat hielp blijkbaar, want ook dat diploma kon ik na een tijdje boven mijn bed hangen.
Na B1 volgt natuurlijk B2, maar dat betekent: alle grammatica voldoende beheersen. Dat werd dus een jaar oefenen en repeteren met Rosanna tot aan het examen afgelopen juni. Ik had er een hard hoofd in, voornamelijk omdat ik in tijdnood kwam, maar ook dit examen heb ik gehaald!
Rosanna, bedankt voor al je geduld, enthousiasme en aansporingen. Zonder jouw niet aflatend vertrouwen was ik niet zo snel zo ver gekomen!

Sacha:
"De lat hoog leggen. Dat doe ik eigenlijk met heel veel dingen in mijn leven.  Maar een examen doen....het idee alleen al gaf me de zenuwen, net als vroeger. Ik volg toch Italiaanse les voor mijn plezier? Vorig jaar heb ik dan toch het CELI -C1 examen gedaan via het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam. Door het enthousiasme van Rosanna, haar vertrouwen in mij en blijkbaar toch die prestatiedrang... ik wilde wel eens weten welk niveau ik had behaald na 2 jaar privéles bij ItalRosa.
De voorbereidingen waren intens. Rosanna heeft me tijdens de lessen veel tips (‘strategie’) gegeven en mij flink laten zweten op de luistertoetsen. Thuis heb ik woorden en synoniemen geleerd voor het mondelinge deel, boeken gelezen, grammaticaoefeningen en schrijfopdrachten gedaan voor het schriftelijke deel en films en ‘telegiornale’  gekeken voor de luistertoets.
De examendag zelf was lang en kende weinig pauzes; een ware aanslag op je concentratievermogen! Maar toch liep ik vol adrenaline en een voldaan gevoel het Instituut uit, de Keizersgracht op. Ik had niet gedacht dat ik het examen gehaald zou hebben, omdat het veel was en ik voor mijn gevoel veel steken had laten vallen. De felicitaties met het resultaat ‘buono’ kwamen voor mij dan ook als een totale verrassing; voor Rosanna overigens niet. We hebben de uitslag gevierd met een goede Italiaanse lunch. Wie weet komt er ooit nog eens iets op mijn pad waarbij ik dit diploma met trots kan gebruiken."  Alle velden behalve 'adres' zijn verplicht
ItalRosa Hilversum - Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten website maken