contact

Un sogno in Italia

07-10-2019

U kent ze wellicht of heeft erover gehoord: programma’s als Ik vertrek, Het roer om en vorig jaar Het Italiaanse dorp: Ollolai. Programma’s waarin men meestal meer-niet-dan-wel voorbereid zijn droom achternagaat om elders een bestaan op te bouwen of in elk geval een poging daartoe wagen.

Jaren geleden verhuisde ik met ItalRosa van Groningen naar Hilversum. Ik herinner me nog goed het begin van een nieuwe cursus in het tweede seizoen hier in Hilversum. Tijdens het voorstelrondje vertelde iedereen waarom hij/zij graag Italiaans wil leren, en van de 10 studenten hadden er 8 een tweede huis in Italië. Ik wist natuurlijk wel dat ik in een welvarender deel van het land was neergestreken, maar dat in één groep bijna iedereen een huis in Italië had, vond ik toch wel opvallend. Na het voorstelrondje vroeg iemand: ‘En waar staat jouw huis in Italië?’ De juf heeft geen huis in Italië, toen niet en nu nog steeds niet.
Ik zou inmiddels wel een lange zomervakantie kunnen vullen met het bezoeken van al mijn studenten; ik heb helemaal geen tweede huis nodig. Ik kan beginnen in Lombardia en dan via Piemonte naar Liguria gaan en via Toscana naar Le Marche. Dan maak in een stop in Lazio, door naar Basilicata en Calabria om te eindigen op Sicilia. Mica male, vero - niet slecht, toch? Uw uitnodigingen mogen in het reactieveld onderaan deze blog :-D.

Een tweede huis in Italië, dat op termijn voor sommigen misschien zelfs een eerste huis wordt, is naturalmente fantastico, un sogno - een droom. De zoektocht naar en aanschaf van een huis vergt geld, geduld en uithoudingsvermogen. Er bestaan trouwens grote verschillen bestaan tussen de Nederlandse en Italiaanse makelaardij, iets om rekening mee te houden. Online is daar allerlei informatie over te lezen. Heb je eenmaal het perfecte huis of de perfecte locatie gevonden en ga je daarna bouwen of verbouwen dan blijf je meestal geld, geduld en uithoudingsvermogen in ruime mate nodig hebben. Een cursus Italiaans is ook geen overbodige luxe … Zeker als je met een lokale geometra - bouwopzichter en/of appaltatore - aannemer in zee gaat.

Ruim 4 jaar geleden werd mijn hulp ingeroepen bij de aanschaf van een woning. Op dat moment was men al een kleine 2 jaar bezig alles rond te krijgen. De verkopende partij (Nederlanders) deden moeilijk, de verkopende Nederlandse makelaar met een kantoor ter plaatse werkte ook niet bepaald mee en het Italiaans notariskantoor zette tot 3x toe een andere notaio - notaris op het dossier. Mijn cliënt had zelfs een Nederlandse jurist met kennis van Italiaanse zaken ingeschakeld om een en ander vlot te trekken; het mocht niet baten. En toen kreeg ik de vraag of ik misschien 2 regeltjes tekst zou willen vertalen, een telefoontje zou willen plegen, een langer stukje tekst zou willen vertalen, nog eens een keer zou willen bellen etc.
Inmiddels zijn we ruim 4 jaar verder en er is veel, heel veel gebeurd met deze sogno in Italia. Maar daarover leest u een andere keer meer.


reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)


09-10-2019 - 13:51:48

Suzanne

In sommige gevallen werden dromen nachtmerries... Leuk verhaal, hopelijk wel goed afgelopen... 


07-10-2019 - 18:40:01

Nico

Maar het kan ook geweldig zijn om met de Italianen te werken, zolang je waardeert dat de mentaliteit anders is, zekerheden niet bestaan en je moet accepteren dat je "lijstje" niet wordt afgewerkt zoals je had gehoopt. Maar zeg nou eerlijk, dat gebeurd in Olanda ook maar zelden.. 


07-10-2019 - 17:44:49

Johan

Het kan ook heel goedkoop:

https://www.google.com/amp/s/www.businessinsider.my/what-are-sambuca-mussomeli-one-euro-homes-like-2019-9/amp/


07-10-2019 - 14:10:20

Djoke

Heel leuk om te lezen, maar wat zal je balen als het jezelf aangaat.


07-10-2019 - 14:03:02

Joost Terlingen

Mooi verhaal👍

Ben reuze benieuwd naar het vervolg😎

ItalRosa op twitter
Maak je eigen website maken