Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten
inloggen online leeromgeving
Home > blog > ItalRosa, 20 anni (2)

ItalRosa, 20 anni (2)

01-09-2017

Een nieuw avontuur: Groningen - Hilversum, 175 km door de polder. Niet eens heel erg ver, maar de overgang was groot; vooral de eerste drie maanden. De mentaliteit is hier anders, het leven is hier minder gemoedelijk, de mensen hebben meer haast en het verkeersgedrag … mamma mia.
Maar alles went en na een tijdje blijkt dat ook in dit deel van het land heel aardige mensen wonen. Zo kon ik voor het allereerste cursusseizoen bij de kapper om de hoek een lesruimte huren en begon ik in het voorjaar van 2008 met het geven van 1 groepscursus. Toen verscheen er een artikeltje in de krant, vond ik een professionelere lesruimte en had ik in het najaar genoeg studenten om 3 groepscursussen te kunnen geven. Gecombineerd met privélessen en een prettige hoeveelheid tolk- en vertaalopdrachten, bleek al gauw dat het werkklimaat in dit deel van het land toch wel gunstig was. Ook toen de crisis zich als een deken over Nederland uitspreidde, bleven de studenten zich aanmelden; onder hen twee studenten uit Groningen die eens per twee weken de trein namen om van hun ‘oude’ juf les te kunnen krijgen Dat alles heb ik als heel bijzonder ervaren; ik bied toch een luxeproduct. Zonder kennis van het Italiaans kun je immers een prima leven leiden … min of meer ;-). Op het hoogtepunt van de crisis kreeg ik bijna geen nieuwe aanmeldingen, maar de oudgedienden bleven prettig doorstuderen. Geweldig was dat. Ondertussen diende lesruimte 3 zich aan en kreeg ik nieuwe studenten van ver: Alkmaar en Tiel om maar een paar plaatsen te noemen. Ook kwamen er nieuwe opdrachten van Prisma Taal voorbij, o.a. de Vakantiecursus Italiaans en het Werkboek Italiaans voor zelfstudie.
En na 10 jaar Groningen zijn we nu alweer bijna 10 jaar onderweg in Hilversum. Ik zeg ‘we’, want ItalRosa zou niet bestaan zonder alle studenten die Italiaans bij mij hebben willen leren. 19 jaren lang verzorgde ik de cursussen in mijn eentje. Sinds september 2016 geeft Federica ook een aantal groepscursussen waardoor we nog meer studenten blij kunnen maken in het leukste leslokaal van Hilversum: Het Ontwerpfabriekje; een schattig wit huisje uit de jaren ’20 en sinds 4,5 jaar onze vaste stek voor cursussen op dinsdag t/m donderdagavond en binnenkort ook op zaterdagochtend.
De traditie om het seizoen af te sluiten met een etentje is in Hilversum voortgezet. In sommige groepen is de onderlinge chemie zo groot dat studenten elkaar ook tijdens de winter- en zomerstop blijven opzoeken en onder het mom van ‘we gaan Italiaans met elkaar praten’ genoeglijke eet- en drinkavondjes beleven :-).
In de week van 4 t/m 8 september zullen er vast ook veel gezamenlijke etentjes plaatsvinden. Om het 20-jarig bestaan van ItalRosa te vieren gaan we namelijk studeren in Florence bij het Istituto Europeo, een privéschool waar ik ooit zelf een maand lang gestudeerd heb en waar ItalRosa al jaren een heel fijn contact mee onderhoudt. Maar liefst 20 studenten hebben zich aangemeld en er gaat ook nog wat aanhang mee. Che bello!
20 jaar, ik voel mij rijk gezegend. Dank dat jullie ItalRosa een warm hart toedragen. Siete davvero fantastici!

Deel
ItalRosa Hilversum - Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten website maken