Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten
inloggen online leeromgeving
Home > blog > Andrà tutto bene

Andrà tutto bene

14-03-2020

Het 1e kwartaal van 2020 brengt ons wereldwijde maatschappelijke onrust en ontwrichting. Italië is/wordt hard getroffen en ook Nederland ontkomt er niet aan: Covid-19 bepaalt op dit moment het leven van alledag.

Afgelopen dinsdag werd ik gebeld door de redactie van Nieuws en Co, een programma op NPO Radio 1, met de vraag of ze die avond langs mochten komen voor een live-interview bij mijn aan tafel. Qua tijd zou het net lukken, dus ik zei ja. Ik heb natuurlijk heel regelmatig contact met vrienden en familie in Italië, maar sinds 22 februari is dat contact geïntensiveerd en daar was Nieuws en Co nou juist benieuwd naar.
Een rechtstreekse uitzending is wel spannend; een vertaalfoutje is zo gemaakt ;-). Maar ik heb, geloof ik, wel duidelijk kunnen maken dat de Italianen een heel heftige tijd doormaken. De verwachting is dat het virus zich ook in rap tempo zal verspreiden in het zuiden van Italië. Daar is de zorg echter veel minder goed geregeld dan in het noorden, dus men komt voor enorme en ongetwijfeld hartverscheurende uitdagingen te staan. Dat het eind nog niet in zicht is, kunnen we elke dag lezen en horen.

Gelukkig bereiken ons ook mooie verhalen. De saamhorigheid onder de Italianen is groot. Zeker nu het hele land op slot zit en de mensen binnen moeten blijven. Door middel van muziek, zang en applaus vanaf balkons probeert men elkaar en medisch personeel een hart onder de riem te steken. Vorige week doken op verschillende plaatsen in het noorden van het land briefjes op met daarop 3 woorden: andrà tutto bene - alles zal goed komen. De anonieme briefjes verschenen op ruiten van winkels, op bankjes in parken, aan bomen in straten. Die tekst is een soort slogan geworden en gaat inmiddels vergezeld van een regenboog, als teken van hoop en vertrouwen, het hele land door. Je ziet overal beschilderde lakens aan balkons hangen en door kinderen gemaakte tekeningen worden massaal gedeeld op social media. Dat laatste gebeurt ook met foto’s van uitgeputte artsen en verpleegkundigen begeleid door de woorden: grazie, grazie, grazie, grazie, grazie, grazie

En nu hebben we er in Nederland ook mee te maken. Of het hier net zo heftig gaat zijn als in Italië weten we nog niet, maar ik heb de beslissing genomen om vanaf nu alle groeps- en privélessen online te gaan geven in de hoop zo een bijdrage te kunnen leveren aan het vertragen van de verspreiding van het virus. Het zal even wennen zijn, sommige lesonderdelen zullen anders verlopen en privéstudenten zullen de aandacht van Mojo moeten missen ;-), maar het is fijn dat de technologie het allemaal mogelijk maakt. We gaan ons best doen er leuke lessen van te maken met zijn allen.

Ik wens iedereen gezondheid toe, extra veel kracht aan diegenen die werken in de zorg (waaronder een aantal van mijn familieleden, vrienden en studenten) en vooral een rustig gemoed. Dat de komst van de lente ons een beetje mag troosten.

Deel
ItalRosa Hilversum - Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten website maken