Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten
inloggen online leeromgeving
Home > blog > Andrà tutto bene (2)

Andrà tutto bene (2)

26-03-2021

Alweer ruim een jaar geleden schreef ik een blog die begon met de volgende zin: “Het 1e kwartaal van 2020 brengt ons wereldwijde maatschappelijke onrust en ontwrichting.”Ik heb het afgelopen jaar vaak gedacht dat het fijn is dat we van te voren niet weten wat ons te wachten staat. Wie had kunnen denken dat in maart 2021 het coronavirus het leven van alledag nog zo sterk zou beïnvloeden. Er is alweer een jaar voorbij, il tempo vola - de tijd vliegt - ook als de dagen op elkaar lijken, je weinig mensen ziet, je weinig onderneemt.

Bij ItalRosa zijn we vorig jaar maart direct overgeschakeld op het geven van online lessen. En waar de groepslessen sinds 16 maart 2020 alleen online gegeven worden is de agenda voor wat betreft de privélessen dynamischer. Tijdens de 1e coronagolf vielen er veel privélessen uit, maar inmiddels heeft iedereen zijn/haar draai wel gevonden. Aangezien het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen alweer een tijdje maximaal 1 per dag is, kunt u wel nagaan dat het grootste deel van de privélessen ook online gegeven wordt. Sinds vorig jaar maart inmiddels zo’n 120. Qua groepslessen zitten we inmiddels op 107 online lessen. Een prestatie van formaat, al zeg ik het zelf. Van ons allemaal overigens, we doen het samen: studenten en docenten.

Elena is afgelopen september ItalRosa komen versterken en heeft nog nooit in Het Ontwerpfabriekje les kunnen geven. Een flink aantal studenten heeft elkaar zelfs nog nooit persoonlijk ontmoet en we blijven afhankelijk van goedwerkende internetverbindingen, dus de uitdagingen zijn er zeker.
Maar er zijn ook voordelen; ik zet ze even op een rijtje:
1. De hoge opkomst. Meedoen met een les is nu mogelijk vanaf elke plek met goede wifi, dus ook vanaf je vakantieadres.
2 (als voortvloeisel uit 1). Je hoeft niet meer in (de buurt van) Hilversum te wonen om mee te kunnen doen met een groepsles. De meeste studenten komen uit de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht, maar daar kan ik sinds dit coronajaar Zeeland, Groningen en Overijssel aan toevoegen.
3. Tijdwinst. Je hoeft de deur niet meer uit om naar de leslocatie te gaan en als de les is afgelopen, loop je zo van je tafel/bureau naar de bank. Alhoewel, de tafel … sommige studenten zitten er tijdens de les ook heel relaxt bij (lees: liggen op bed ;-)).
4. De verschillende weersomstandigheden deren ons niet.
5. Boeken en brillen worden niet meer vergeten.
6. Je kunt ‘stiekem’ een sinaasappel eten of een jenever drinken en doen alsof het water is …
7. Niezen en hoesten is niet erg.
8. We kunnen ‘gewoon’ doorgaan. Omdat het in deze tijden niet vanzelfsprekend is dat je door kunt gaan met je onderneming, is dit punt - voor mij persoonlijk - reden tot grote dankbaarheid.

Het platform dat we gebruiken, biedt ons de mogelijkheid te werken met foto’s, video’s, quizvragen/peilingen en presentaties. We kunnen gezamenlijk aantekeningen maken en zelfs onze tekentalenten ontplooien. De vorm van de lessen is anders, maar qua lesinhoud hoeven we geen concessies te doen. Qua tempo hebben we wel een stapje teruggedaan en dat is goed. Vanachter een scherm een interactieve cursus volgen is toch een intense bezigheid.
De online lesmogelijkheid is een blijvertje, dat staat vast. Maar wat zullen er veel feestelijke momenten zijn als we elkaar tijdens de lessen weer echt in de ogen kunnen kijken.

Andrà tutto bene - alles zal goed komen, was de slogan waarmee Italianen elkaar vorig jaar massaal een hart onder de riem staken. We moeten concluderen dat dat voor heel veel mensen niet het geval is (geweest) … en toch houd ik hoop che un giorno andrà tutto meglio - dat op een dag alles beter zal worden.

Deel
ItalRosa Hilversum - Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten website maken