Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten
inloggen online leeromgeving
Home > blog > Forza Azzurri (2)

Forza Azzurri (2)

01-07-2021

Ja, ja er wordt weer gevoetbald en Italië doet - na het mislopen van het WK 2018 - weer mee met een nagenoeg fris team en dito coach. De kwalificatiewedstrijden en de poulewedstrijden verliepen soepeler dan de 8ste finale, maar 31 ongeslagen wedstrijden op een rij is davvero molto bello.

Gli Arancioni - Oranje doen niet meer mee. Een wedstrijd Italië - Nederland had ik erg leuk gevonden, maar dat zit er dus niet in. Een wedstrijd tegen I Blu - Les Bleus ook niet; dat is een beetje jammer, maar het kan niet altijd feest zijn. Dan maar flink juichen voor Gli Azzurri tegen I Diavoli Rossi - De Rode Duivels.
Over dat juichen gesproken: mijn echtgenoot vindt dat ik teveel lawaai maak. Hij houdt niet van voetbal en vraagt zich regelmatig af of hij oordoppen moet gaan gebruiken. Zonder al teveel aandacht aan hem te besteden, adviseer ik hem dan om ergens anders naartoe te gaan. Maar dat doet hij meestal niet. Hij keek laatst zelfs met mij mee naar de laatste 10 minuten …

Overigens vind ik het zelf wel meevallen hoor met dat lawaai, maar als je niet van voetbal houdt is zelfs een minimale uiting van passie al teveel. Het begint natuurlijk al bij de eerste noten van het Inno Nazionale - volkslied ‘Fratelli d’Italia’. Dat kun je niet anders dan uit volle borst meezingen, zelfs de noten zonder tekst worden mee gepa-para-para-papa-papaat.
Het Italiaanse volkslied heeft veel benamingen: il Canto degli Italiani, Fratelli d’Italia, l’Inno di Mameli, il Canto Nazionale of l’Inno d’Italia. Kiest u maar een favoriet. Leuk weetje is dat l’Inno di Mameli pas sinds 2017 bij wet officieel het Italiaanse volkslied is.
Tijdens sportwedstrijden wordt de 1e strofe 2x gezongen, er zijn er in totaal 5, gevolgd door het refrein dat uit 2x dezelfde tekst bestaat met een kleine wijziging aan het eind.
Voor diegenen die het ook mee willen kunnen zingen, volgt hier de tekst:

Fratelli d’Italia,
L’Italia s’è desta,
Dell’elmo di Scipio
S’è cinta la testa.
Dov’è la Vittoria?
Le porga la chioma,
Che schiava di Roma
Iddio la creò (2x)

Stringiamci a coorte
Siam pronti alla morte
Siam pronti alla morte
L’Italia chiamò.
Stringiamci a coorte
Siam pronti alla morte
Siam pronti alla morte
L’Italia chiamò! Sì!

Het volume MOET stijgen naarmate het einde van dit lied in zicht komt om het ‘’ hartstochtelijk uit te schreeuwen. En dan moet de wedstrijd nog beginnen …
Hmmm, misschien heeft manlief toch gelijk. U begrijpt dat hij blij is dat ik de kwartfinale ga bekijken bij Studio Europa op het Mediapark in Hilversum. Daar wordt van mij verwacht dat ik piena di passione ben. Nessun problema. Forza Azzurri!

PS Mijn voetbalblog uit 2016 leest u hier.

Updates:
5 juli 2021
Inmiddels zijn Gli Azzurri 32 wedstrijden ongeslagen en heeft NOS Studio Europa gevraagd of ik ook de halve finale tegen Le Furie Rosse - La Furia Roja bij ze kom kijken. Ma certamente.

11 juli 2021
Gli Azzurri staan in de finale tegen I Tre Leoni - The Tree Lions. Weer reis ik af naar de studio van de NOS en om iemand te kunnen omhelzen na het winnen van dit EK gaat manlief, geheel vrijwillig, met me mee.

Deel
ItalRosa Hilversum - Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten website maken