Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten
inloggen online leeromgeving
Home > blog > Blog - ItalRosa 25 anni (2)

Blog - ItalRosa 25 anni (2)

31-08-2022

Mijn eerste blog over 25 jaar ItalRosa eindigde met mijn eerste jaar in Hilversum en zoals beloofd ga ik in dit tweede blog verder met een aantal persoonlijke hoogtepunten.


Wanneer het tweede jaar in Hilversum begint, is de economische crisis een paar maanden onder ons. In die periode begin ik te beseffen dat er echt grote financiële verschillen zijn tussen het Noorden en Het Gooi, want ook in tijden van economische malaise verkeert ItalRosa in de gelukkige omstandigheid door te kunnen blijven werken, waarbij het opvalt dat veel mensen denken dat de juf ook een tweede huis in Italië heeft. :-)Dat je in Hilversum Mediastad woont, blijkt als op een dag in 2010 de telefoon gaat en ik een uur later naar de voormalige Roterfabriek fiets om een bijdrage te leveren aan de Coen en Sander show. Coen werd tijdens de uitzending vervangen door Frank, maar dat mocht de pret niet drukken. Alain Clark werd gebeld en ik gaf een lesje Italiaans, niet bepaald voor beginners …

Ik ging meer leuke klusjes doen voor verschillende omroepen en kreeg zo onder andere inzicht in het vak van ondertitelaar.
In 2019 mag ik een bijdrage leveren aan de podcast De Dag van NPO radio 1, een jaar later komt Nieuws & CO van NPO radio 1 over de vloer en nog weer een jaar later word ik uitgenodigd om bij NOS Studio Europa een drietal voetbalwedstrijden van de Azzurri te komen bekijken. Dat dat niet ongemerkt bleef, bleek wel uit de vele berichtjes die ik ontving; soms van mensen van wie ik in geen tijden iets gehoord had, dus dat was erg leuk.

Behalve docent en auteur ben ik ook tolk/vertaler. In 2014 ga ik als tolk, samen met een aantal collegatolken, deel uitmaken van een politieteam. Deze opdracht duurt in totaal zo’n 1,5 jaar. Naast het werk zelf, dat varieerde van zeer saai tot meer dan interessant, was het hebben van collega’s en het samen lunchen een heel prettige bijkomstigheid.

Als je Italiaans studeert aan de universiteit dan is het maken van tentamens een vast onderdeel van het curriculum. Als je Italiaans studeert aan een privéschool is die vanzelfsprekendheid er niet. Toch zijn er regelmatig studenten die een uitdaging niet uit de weg gaan en zich inschrijven voor een examen van de Università per Stranieri di Siena. Voor mij als docent is het mooi om samen heel gericht en serieus aan de slag te kunnen met de voorbereidingen op het examen. Vaak slaagt een student in 1x voor alle onderdelen, soms in 2x. En altijd is daar die blijdschap en trots; bij de student, maar zeker ook bij de juf.

Niet iedereen heeft er zin in om een examen af te leggen of alleen naar Italië te gaan om daar een cursus te volgen, maar als de kans zich voordoet om met een aantal cursusgenoten af te reizen, ligt de drempel een stuk lager. En zo gebeurde het dat in 2017 een groep van 20 studenten meeging naar Firenze om daar het 20-jarig jubileum van ItalRosa te vieren.

En nu 5 jaar later gaan we van 5 - 9 september met een nog grotere groep naar Cultura Italiana in hartje Bologna. Uiteraard hoop ik dat het voor iedereen una settimana fantastica wordt. Voor mij persoonlijk is het geweldig dat deze kans zich voordoet en dat iedereen zo enthousiast is om met mij 25 jaar ItalRosa mee te vieren.

De achterblijvers hoeven niet te treuren. De groepscursussen van het nieuwe seizoen starten in de week van de officiële verjaardag van ItalRosa, dus we zullen de lessen extra feestelijk beginnen waarbij de trofee die in mei werd uitgereikt natuurlijk niet zal ontbreken.

Grazie mille a tutti die op wat voor manier dan ook - soms voor korte, vaak voor langere tijd - een bijdrage heeft geleverd aan 25 jaar ItalRosa.

Deel
ItalRosa Hilversum - Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten website maken