Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten
inloggen online leeromgeving
Home > blog > Geïllustreerd woordenboek Italiaans

Geïllustreerd woordenboek Italiaans

18-10-2023

Op 23 september 2022 werd ItalRosa 25 jaar. Dit jubileum is voorbij gevlogen, maar niet onopgemerkt voorbij gegaan. De start hebben we gevierd met een grote groep studenten tijdens een geweldige studieweek in Bologna bij Cultura Italiana. Er is hard gewerkt en veel, heel veel gelachen, lekker gegeten en gedronken – naturalmente – en we reisden terug naar huis met een koffer vol mooie herinneringen.
ItalRosa mocht het jubileum afsluiten met de publicatie in eigen beheer van een geïllustreerd woordenboek Italiaans, het Dizionario illustrato di italiano. Samen met illustrator Benno Hendriks heb ik iets moois en iets nuttigs gemaakt.
Ik deel graag een stukje uit een recensie van Ciaotutti*: “Rosanna Colicchia is er dankzij haar jarenlange ervaring als docent Italiaans bij ItalRosa in geslaagd om een aantrekkelijk, laagdrempelig maar bovenal functioneel woordenboek te maken, dat je met veel plezier ter hand pakt. Mede ook dankzij de vrolijke vormgeving van Benno Hendriks is het heerlijk om het woordenboek open te slaan, of je nu een uur serieus wil studeren of even tien minuutjes over hebt en nog wat woordjes wil leren of herhalen."

Vanaf deze plek wil ik iedereen die een pre-order gedaan heeft heel hartelijk bedanken, want dankzij jullie durfden we de stap te wagen en was tijdens het maken een eerste deel van de kosten gedekt. Zelfstandig een boek uitgeven non è roba da poco – is niet gemakkelijk, maar als het dan lukt en de reacties zijn positief dan stemt dat ‘dankbaar en blij’, om maar eens een gevleugelde uitdrukking te gebruiken.
Het beeldwoordenboek gaat inmiddels regelmatig de landsgrenzen over. De allereerste keer, heel kort na verschijnen, als verjaardagscadeau naar een mij onbekende dame in Zuid-Frankrijk. Als reactie ontving ik een mail met daarin onder andere: “Grazie mille per il vostro libro. È bello e interessante. Sono certa di fare molti progressi con questo libro. (Unfortunately I have to continue my note in English ...) Your book will make it easier and fun to learn Italian vocabulary. Please do tell Benno that his drawings are awesome and beautifully colored. I love his cat showing up here and there. The back cover showing you as Mona Lisa and him as David is very funny too.”

Dat het boek het goed doet als cadeau blijkt wel uit het feit dat mensen meerdere exemplaren bestellen voor vrienden, collega’s en familieleden waaronder (soms nog) jonge kinderen. Met de feestdagen in het verschiet hoop ik dat nog meer mensen een bestelling doen en blij worden van dit beeldwoordenboek Italiaans. Mijn collega’s van Cultura Italiana in Bologna hebben aangegeven ook graag een paar exemplaren te willen ontvangen en dus neemt studente Tanja, die na de studieweek vorig jaar de smaak te pakken heeft en binnenkort voor een nieuwe studieweek afreist, een paar boeken mee. En zo is de cirkel van 25 jaar ItalRosa weer rond.
Grazie a tutti die met mij en ItalRosa meedraait.

PS Klik hier om meer informatie te lezen over Italiaans studeren in Bologna.
PS2 Klik hier om een Dizionario te bestellen. Of een poster, want die hebben we ook gemaakt.
*Laat u niet misleiden: grammaticaal gezien si dice sempre ‘ciao a tutti’.

 

Deel
ItalRosa Hilversum - Taaltrainingen Italiaans, Vertalingen & Tolkopdrachten website maken